Om kirkeskibet i Særløse
Christianus Quintus var et dansk orlogsskib, der blev bygget under konstruktør Thies Hermansen v.d. Borgh. Skibet blev søsat i 1673 i København. Det havde en imponerende bestykning med 90-100 kanoner og målte 160 fod i længden og 41 fod i bredden og var på det tidspunkt et af verdens største.
Modelskibet Christianus Quintus blev bygget i årene 1954-63 af tømrer Poul Erik Thomsen i Roskilde. Modellen er bygget efter kopier af de originale tegninger fra 1670 og fulgte slavisk tegningerne med spanteopbygning og bordbeklædning. Modellen er selv i den mindste detalje bygget som skibet selv i skala 1:50, alt i hånden bortset fra kanonerne som er støbt i aluminium. På agterspejlet ses Christian 5.’s valgsprog PIETATE ET IUSTITIA (med fromhed og retfærdighed).
Modellen har tidligere været ophængt i Sankt Jørgensbjerg kirke i Roskilde, men af ukendte årsager besluttedes det at nedtage skibet hvorefter det tilbragte en kortere tid på Vikingemuseet i Roskilde i forbindelse med udstillingen I Røg og Damp. Skibet blev herefter overdraget til familien Thomsen. Under familiesamtaler m.h.t. hvad der nu skulle ske, kom min svigerinde Anne Margaret Pinion op med ideen om at spørge Særløse kirke om de kunne være interesseret da familien har en tilknytning dertil da min lillebror Kurt Thomsen er begravet ved Særløse kirke. Daværende kirkeværge for Særløse kirke Jørgen Thomsen var begejstret for ideen og sagde ja tak. Således er det fine skib kommet i sikker havn i Særløse kirke.
Kirkeskibe er en udbredt tradition i Danmark, hvor skibsmodeller placeres i kirker som en form for udsmykning. Kirkeskibene har deres rødder i en gammel tradition. Oprindeligt var de votivgaver fra søfarende, der havde overlevet farefulde sejladser. Når sømændene vendte sikkert hjem, takkede de Gud ved at donere en model af deres skib til kirken
Danmark er det land i verden der har mest af denne særlige form for kirkelig udsmykning. Der findes omkring 1000 kirkeskibe i Danmark, hvoraf hovedparten er sejlskibe. Skibene er ofte smukt udførte modeller, der hænger eller står i kirkerne og tiltrækker besøgendes opmærksomhed.
Kirkeskibene symboliserer en bibelsk metafor om troen som et skib, der fører os gennem livets hav og mod Gud (tænk på stormen på Genezerat sø).
De er også en del af den kristne maritime tradition og historie.
/Henning Thomsen
Comments(2)
Otto. Christensen says
22. april 2025 kl. 20:28Det er en fin artikel om Særløse Kirkes Kirkeskib – tak for den.
Jeg er døbt og konfirmeret i Særløse Kirke, som var min kirke indtil jeg flyttede hjemmefra i 1964. Jeg husker ikke Kirkeskibet fra min barndom. Er det muligt, at oplyse tidspunktet for opsætning af Kirkeskibet i Særløse Kirke.
på forhånd tak
mvh
Otto Christensen
Norra Bulltoftavägen 71 B
212 43 Malmö
Sverige
Redaktør says
25. april 2025 kl. 11:21Kære Otto
Hermed et svar fra tidligere kirkeværge Carsten Lester:
Særløse kirkes kirkeskib Christianus Quintus.
Kirkeskibet Christianus Quintus blev ophængt i kirken i forbindelse med restaureringen i 2024.
Kirkeskibet er udført af tømrer Poul Erik Thomsen, som ifølge oplysninger fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde brugte 7.000 timer på at fremstille modellen.
Der er tale om en kopi af et orlogsfartøj, en såkaldt tredækker, som oprindeligt blev bygget i 1699 til brug for den dansk–norske flåde. Skibet målte 58 meter i længden og var bestykket med 110 kanoner og med en besætning på 950 mand. Skibet var ved stabelafløbningen i 1699 det største krigsskib i verden. Skibet blev søsat den 19. dec. 1700 og blev først taget ud af brug og ophugget i 1732. Kong Christian den 5. døde i 1699, 4 måneder før skibet blev søsat. Herefter blev skibet navngivet Fredericus Quartus efter Frederik den 4.
Modellen, som hænger i Særløse Kirke, er baseret på en tidlig tegning af skibet fra 1697. Skibets længder var her på 50 meter.
Skibet blev oprindeligt ophængt i Sankt Jørgensbjerg kirke i 1963. Menighedsrådet besluttede imidlertid i 2018 at nedtage skibet og overdrage det til Vikingemuseet i Roskilde, som modtog skibet 2021. Her indgik modellen i en stor udstilling om danske krigsskibe. Efter udstillingen ønskede museet at skille sig af med modellen og familien til Poul Erik Thomsen besluttede at tilbyde skibet til Særløse Kirke, som med tak tog imod tilbuddet.
I følge Vikingemuseet er modellen yderst detaljeret og i størrelsesforholdet 1:50. Skibet giver et retvisende indtryk af tidens skibsbygningskunst. Mange detaljer fra den originale tegning er medtaget og på agterspejlet (skibets agterende) ses Christian den 5. valgsprog: Pietate et iustitia (med fromhed og retfærdighed).
Poul Thomsens familie var til stede i forbindelsen med den indvielse, der blev holdt i kirken den 05.05. 2024, for at fejre at restaureringen var tilendebragt og kirkeskibet ophængt på en forhåbentligt blivende placering.
Forfattet af tidligere kirkeværge Carsten Lester. 2025.